k1 belgesi

SIK SORULAN
SORULAR

K1 Belgesi, Türkiye’de karayolu taşımacılığı yapan araçlar için verilen bir yetki belgesidir. Bu belge, “K Belgesi” olarak da bilinir. K1 Belgesi, Türkiye’deki taşımacılık düzenlemelerine uygun olarak, Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenir ve verilir.

L1 belgesi, ticari amaçla yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilen bir yetki belgesi türüdür. L1 belgesine sahip olan işletmeler, kargo, eşya taşımacılığı, depolama, dağıtım, gümrükleme gibi lojistik hizmetlerini ticari olarak sunabilirler.

Evet, L1 belgesi K1 belgesi ile eşdeğerdir. Her iki belge de ticari amaçla yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilen yetki belgeleridir. L1 ve K1 belgelerinin geçerlilik süresi, asgari kapasite şartı, sermaye veya işletme sermayesi şartı, başvuru şartları ve uyulması gereken kurallar gibi temel özellikleri aynıdır.

2023 yılı için K1 belgesi olmadan taşımacılık yapmanın cezası 7200 TL’dir. Bu ceza, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26/1-a maddesi uyarınca uygulanmaktadır.

1 yıllık işletebilirsiniz. Yenileme gününe yaklaşıldığında ekibimiz sizi arayacaktır.

Evet, belgenizi uzaktan yaptırabilirsiniz. 0532 151 53 82 numaralı telefonu arayarak Türkiye’nin her yerinden belgenizi yaptırabilirsiniz.

Hayır, K1-L1 kiralamada araç yaşı önemli değildir. K1-L1 belgeleri, ticari amaçla yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek veya tüzel kişilere verilen yetki belgeleridir. Bu belgeleri almak için gerekli şartlar arasında araç yaşı şartı bulunmamaktadır.

Evet, belge kiralamada araç muayenesi önemlidir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40. maddesine göre, yetki belgesi sahibi işletmelerin, kullandıkları araçların muayenelerini yaptırmaları zorunludur.

Yetki belgesi sahibi bir işletmenin aracının muayenesi yoksa, işletmeye idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın muayenesi olmayan işletme, ticari amaçla taşımacılık yapamaz.

Bu nedenle, K1-L1 belgesi kiralayan işletmeler, kiraladıkları araçların muayenelerinin yapılmış olduğundan emin olmalıdır. Eğer araç muayenesi yoksa, işletmenin yetkilisine durumu bildirmelidir.

 

Araç şirket üzerineyse bile belge kiralanabilir. Bu durumda iki senaryo vardır.

Şirket müdürünün bireysel imza yetkisi var ise şirket müdürünün e-devletinden muvafakat verilebilir. tüzel kişilikten

 

Şirket ortaklı ise yani çift imza yetkisi var ise sadece noter üzerinden muvafakat verilebilir.

 

Evet, Belge kiralayabilirsiniz. Noterden vereceğiniz muvafakat ile belge kiralama işlemleriniz kısa süre içerisinde gerçekleşir.

Evet, çekicide belge var, dorse de olmazsa cezaya girer. Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26/1-a maddesi uyarınca, yetki belgesi olmadan taşımacılık yapmak yasaktır.

Çekici ve dorse, ayrı plakalara sahip iki ayrı araçtır. Bu nedenle, her iki aracın da yetki belgesine sahip olması gerekir. Çekici aracında yetki belgesi varsa, dorse aracında yetki belgesi yoksa, taşımacılık yapan para cezası verilir.

20 Yıllık tecrübemiz ve uzman kadromuz ile Türkiye’de K1-L1 Belgesi kiralamada lider konumundayız. Yaptığımız işlemlerde belge düşme gibi durumlar yaşanmamaktadır.

fasfa